Welke puzzel vindt u dat past?
Er komen woningen op de oude locaties van de Emmaschool aan de Fortlaan en Slochterenlaan. De opdracht is woningen bouwen in de vrije sector en sociale huur, voor kleine huishoudens met name senioren en voor mensen met een zorgbehoefte. Ook moet er voldoende ruimte blijven om te spelen op het speelveld aan de Slochterenlaan.
Passende Puzzelroute
De Passende Passende Puzzelroute leverde zowel tijdens de bijeenkomsten op dinsdag 19 en zaterdag 23 april 2022 als online en via e-mail en brieven ontzettend veel waardevolle reacties op. Het Ontwikkelteam heeft alle reacties bestudeert en geordend. Aan de hand van het ‘Aantekeningen en terugleesboekje’ van de Passende Puzzelroute is een samenvatting van de reacties gemaakt.
Schat aan reacties op wooncombinaties
Het Ontwikkelteam heeft met grote aandacht en zorgvuldigheid de reacties bekeken op de wooncombinaties, de carrousels, die tijdens de Passende Puzzelroute werden voorgelegd. Buurtgenoten en andere betrokkenen gaven massaal hun inbreng tijdens de bijeenkomsten, online, via e-mail en brieven.
Het juiste woonprogramma op de juiste locatie
Welk woonprogramma past het beste bij de eigenschappen van de drie Emmalocaties: Fortlaan, Slochterenlaan Noord en Slochterenlaan Zuid? Het Ontwikkelteam heeft alle argumenten op een rij gezet en gewogen om te bepalen wat de optimale match is. Carrousel 2 kwam uit de weging als de meest logische optie naar voren: vrijesectorwoningen aan de Fortlaan, sociale woningen aan de Slochterenlaan Noord, woonzorg-woningen aan de Slochterenlaan Zuid. Hoewel het geen kwestie is van ‘meeste stemmen gelden’ is het prettig om te constateren dat tijdens de Passende Puzzelroute velen hun voorkeur uitspraken over deze wooncombinatie.
Zo zag de Passende Puzzelroute eruit
Bekijk het filmpje hieronder waarin wethouder Nico Schimmel en het Ontwikkelteam vertellen wat u kunt verwachten tijdens de Passende Puzzelroute.
Boekje Passende Puzzelroute
Voor deelnemers aan de Passende Puzzelroute is een Aantekeningen en terugleesboekje gemaakt.
Het Ontwikkelteam heeft de uitgangspunten uit de Projectopdracht vertaald naar ruimtelijke modellen die zouden kunnen passen op de Fortlaan en op de Slochterenlaan. Het gaat daarbij om modellen die iets zeggen over 1) het bouwvolume, 2) de ligging en 3) de bouwstijl. De verschillende modellen kunnen stuk voor stuk op een grote maquette worden geplaatst zodat u kunt zien hoe dit eruit ziet voor de Fortlaan en de Slochterenlaan. De modellen worden toegelicht en we zijn benieuwd wat u van deze modellen vindt. Is het passend in de omgeving, wat spreekt wel aan en wat niet en waarom?
Drie locaties: Fortlaan, Slochterenlaan Noord en Slochterenlaan Zuid
De verschillende modellen zijn gemaakt voor 3 locaties: de Fortlaan, Slochterenlaan Noord en Slochterenlaan Zuid. De locatie Slochterenlaan is dus opgeknipt in 2 delen. Slochterenlaan Noord is het noordelijk deel van het speelveld. Slochterenlaan Zuid is de plek waar het noodgebouw stond. In het midden is de beste plek voor een ruim speelveld, waar ook de Emmaschool in de toekomst gebruik van kan blijven maken. Op onderstaande plankaart ziet u in het lichtgroen het gebied dat dan overblijft om te gaan ontwikkelen. Hierbinnen komt de toekomstige bebouwing te staan, maar moet ook het parkeren worden opgelost en ruimte blijven voor groen, bijvoorbeeld als tuin. Op deze kaart is al rekening gehouden met belangrijke stedenbouwkundige principes, zoals het doortrekken van de bestaande rooilijn (de rooilijn is een denkbeeldige lijn in het verlengde van de bestaande voorgevels die bij het bouwen niet overschreden mag worden). De locaties worden bereikbaar vanaf de Slochterenlaan en de Zwarteweg. Tijdens de bijeenkomst legt de stedenbouwkundige hier meer over uit.
Voor wie wordt er straks gebouwd?
Eén van de uitgangspunten uit de opdracht is, dat er gebouwd wordt voor kleine huishoudens, met name senioren. Een ander uitgangspunt is dat er tenminste één woon/zorg initiatief een plek krijgt en dat minimaal een derde van de woningen bestemd wordt voor sociale huurwoningen. Daarom is er vooral gezocht is naar mogelijkheden om appartementen in te passen (en bijvoorbeeld niet twee-onder-een- kap woningen voor gezinnen). De piepschuim modellen zijn hier op gebaseerd. Hierbij is ook het aantal appartementen vermeld en de oppervlakte per appartement.
Het piepschuimmodel laat zoals gezegd zien: 1) het bouwvolume 2) de ligging van de bebouwing op het perceel en in de omgeving op de grote maquette 3) de bouwstijl die daarbij zou kunnen passen; dit wordt zichtbaar aan de hand van referentiebeelden. De modellen zijn te zien als puzzelstukken. De uitdaging is om op zoek te gaan naar de juiste passende puzzelstukken. U kunt ons daarbij helpen tijdens de bijeenkomsten op 19 en 23 april en daarna online tot 8 mei 2022.
deel deze pagina