Proces, aandachtspunten en uitdagingen

Omgevingstafels

Voor de uitvoering van de plannen is een nieuw bestemmingsplan nodig. Bij het opstellen hiervan zetten we zogenaamde Omgevingstafels in. Hieraan wordt deelgenomen door ongeveer tien belanghebbenden en door experts van de gemeente en haar contractpartners. Dilemma’s komen op tafel en er wordt in een constructieve sfeer gezocht naar oplossingen. Er hebben al twee Omgevingstafels over de plannen plaatsgevonden. De derde sessie vindt plaats na de online bijeenkomst van 31 mei. Vervolgens wordt het ontwerpbestemmingsplan afgerond en door het college ter inzage gelegd.

Omgevingstafel 1

Tijdens de eerste Omgevingstafel zijn de plannen voor nieuwbouw toegelicht (fase 1) en is aangegeven aan welke set van regels gedacht kan worden voor het overige deel van het perceel (fase 2) en hoe dit aansluit op de Visie en het Beeldkwaliteitsplan Amersfoortsestraatweg. Om ruimte vrij te maken voor de nieuwbouw, wordt een aantal cliënten tijdelijk elders ondergebracht. Het roze deel op de afbeelding bij 2021-2022 wordt dan gesloopt. Op dat deel komt de nieuwbouw.

De invulling van het overige deel van het perceel (fase 2) is nu nog onbekend. Duidelijk is wel dat hier niet alles mag en kan komen. Het zal een combinatie zijn van wonen (een mix van 1/3 betaalbaar, 1/3 middelduur en 1/3 duur) en maatschappelijke voorzieningen (denk aan dagopvang ouders, medische functies, kinderopvang etc). Dit deel wordt waarschijnlijk niet ontwikkeld door Vivium/Naarderheem maar afgestoten aan een ontwikkelpartij.

Gebleken is dat de visie en de regels van het Beeldkwaliteitsplan over het algemeen goed werken. Wel doet zich een nog op te lossen dilemma voor bij het bepalen van de breedte van de doorzichten naar de Schootsvelden. Bij toepassing van de gestelde breedteregel blijft voor fase 2 slechts een smal gedeelte ter invulling over. Dat zou beter kunnen.

Impressie nieuwbouw Naarderheem in de omgeving

Schematische weergave ruimte fase 2

Advies uit tafel 1

  • onderzoek of diagonale doorzichten kunnen werken Ook is gesproken over de mogelijke verkavelingen van fase 2.
  • toon meer uitwerkingen van de mogelijke verkaveling en neem daarin het parkeren mee.

Omgevingstafel 2

Vivium/Naarderheem heeft naast een bouwarchitect een landschapsarchitect aangetrokken. Deze heeft zich gericht op de diagonale doorzichten en op de totaalontwikkeling van het perceel. Het streven is een verbindend landschap te creëren en het bestaande park door te laten lopen rondom het nieuwe Naarderheem. Ook wordt voorgesteld om het overige perceel (fase 2) net als fase 1 het nieuwe Naarderheem in een groene omgeving te laten landen.

Het verbetervoorstel van de diagonale doorzicht werkt in deze opzet. Diverse uitwerkingen worden met deze opzet mogelijk. Naast het diagonale doorzicht blijven de twee rechte doorzichten ook bestaan. Naast mogelijke verkavelingen is ook het parkeren verder uitgewerkt. Dit verdient nog nadere aandacht. Parkeren voor het Nieuwe Naarderheem wordt op twee plekken voorzien: naast het nieuwe Naarderheem en naast de Flank. Bij de verdere invulling van het overige perceel geldt dat welke ontwikkeling er komt, het parkeren binnen het ruimtebeslag (perceel) opgelost moet worden.

Terugblik Online bijeenkomst 31 mei 2021

Tussen Omgevingstafels 2 en 3 was er een online bijeenkomst bedoelt om de omgeving bij te praten en in gesprek te gaan over de plannen aan de hand van een aantal thema's. De bijeenkomst bestond uit twee delen. Een algemeen informatief deel waarin Marco Wisse (directeur Naarderheem) vertelde over de aanleiding en over de uitgangspunten voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Daarnaast vertelden Anja Derksen (projectleider gemeente) en Tess Broekmans (Urhahn | stedenbouw & strategie ) over de toetsing van de plannen aan de visie en het Beeldkwaliteitsplan. In het 2e deel waren er deelsessies waarin aanwezigen in groepjes uiteen gingen om over verschillende thema's door te praten.

Terugkijken

Hieronder kunt u het algemene plenaire deel terugkijken.

Omgevingstafel 3

In Omgevingstafel 3 is onder meer gesproken over de volgende drie thema's: doorzichten, fase 2 en het ontwerpbestemmingsplan.

  • Er is aandacht gevraagd voor de toepassing van de doorzichten zoals dat bedoeld is en omschreven is in het Beeldkwaliteitsplan, namelijk (ruim) zicht creëren op de schootsvelden.
  • Er blijft een zekere onzekerheid en bezorgdheid bestaan over de uiteindelijke invulling van fase 2, die pas over 5 jaar wordt verwacht en waarvan nu nog niet duidelijk is wie dat gaat ontwikkelen. Het bestemmingsplan is het instrument om zowel de gewenste flexibiliteit en de gewenste vaste kaders vast te leggen. De uitdaging zit hem dan ook in een combinatie van regels welke gaan leiden tot een kwalitatief goede invulling van fase 2.
  • Ten aanzien van het thema ontwerpbestemmingsplan gaat het ook vooral om de borging van een goede invulling van fase 2.

Op basis van deze reactie gaan de gemeente en Vivium verder studeren op de uitwerking in het ontwerpbestemmingsplan.